Over wat dan ‘leuk’ is

Het is alweer drie en een half jaar geleden dat ik mijn boek ‘En nu jij!’ publiceerde. Het boek ontstond door een grote berg bestaande blogs aan elkaar te rijgen en te herschrijven. Maar tussen die blogs schreef ik ook allemaal nieuwe tekst, die ik nooit online heb gepubliceerd. Verborgen schatten. Zonde. Tijd om ze te delen. De komende weken elke zondagochtend een nieuw deel. Schrijf je in voor de blogalert om elke nieuwe post direct in je mailbox te ontvangen.

Lekker egoïstisch leuke dingen doen

De basis. Het achterhoofdgevoel. Het aller-, aller-, allerbelangrijkste in je loopbaan is het hebben van lol. Gewoon doen wat je leuk vindt. Klinkt soft. Beetje zweverig ook wel. Maar ik noem het ‘de dubbele werking van doen wat je leuk vindt’. Als je doet wat je leuk vindt presteer je beter, lever je meer toegevoegde waarde aan je werkgever. Dat straal je uit, dat wordt gezien, dus ontwikkel je je sneller. Maar bovenal: als je doet wat je leuk vindt dan heb je plezier. En dat is toch wel het hoogste doel. Het leven is echt te kort om alleen maar te investeren in de toekomst.

Als je geen plezier hebt in wat je doet, zal je er nooit echt goed in worden.

Luke Parker

Op Wikipedia staat dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lachen gezond is en een therapeutisch effect kan hebben. De hersenen maken endorfine aan tijdens het lachen. Door deze pijnstillende stof voelt iemand zich lekkerder. Lachen werkt daarnaast stressverlagend en stimuleert het immuunsysteem van het lichaam. Sociaal lachen blijkt ook de drempel voor pijn te verhogen.

Het leven is te kort om je te focussen op negativiteit. Laten we leuke dingen doen. Tevreden zijn met wat we hebben.

Doen wat je leuk vindt. Waarom moet je dan veranderen? Omdat stilstand achteruitgang is zeker? Onzin? Misschien. Alleen daar kom je pas achter als het misschien al veel te laat is om er nog wat aan te doen. Dat is wel zonde dan. Toch misschien maar even verder kijken?

Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken.

Confucius

Als het een beetje meezit heb je nu allang een leuke baan. Houden zo! Vervolgvraag is hoe lang het duurt voordat je uitgekeken bent op je huidige functie. En wat daarna dan komt. Waarom vind je je werk eigenlijk leuk? Of waarom niet? Zolang je dat niet weet, berust je carrière op toeval. En wil je jouw werkplezier daar van laten afhangen?

Belangrijk is het om te bedenken of dat wat je nu doet niet al datgene is dat je de meeste lol brengt. Verandering, groei en ontwikkeling bereik je niet alleen maar door een functie verder te groeien. Geniet nu, de toekomst is onzeker.

The only way to do great work, is to love what you do.

Steve Jobs

Minstens zo relevant als het om je heen kijken naar je huidige werkomgeving is de vraag wat ‘groei’ voor jou betekent. Veel mensen (met name de huidige generatie ‘jongeren’) willen ‘manager worden’. Ontwikkeling zit echter niet alleen in hiërarchie. Er zijn veel meer manieren om te groeien. In de breedte, in de diepte, als persoon, als mens, als onderdeel van de maatschappij, whatever.

Om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt.

Johan Cruijff

De definitie van ‘leuk’ moet je zelf bepalen. Wat jou triggert om elke dag je bed uit te komen is anders dan bij je buurman. Gelukkig maar, anders zit je alleen maar met z’n allen op diezelfde baan of datzelfde project te azen. Probeer zo onafhankelijk mogelijk van anderen jouw definitie te bepalen. Natuurlijk moet je iets doen waar vraag naar is, anders werk je jezelf de markt uit. Maar de vraag is of je dan wel op de juiste markt staat.

Je moet vooral dicht bij jezelf blijven. En dat kan betekenen dat je jezelf moet zijn in een andere omgeving. Denk na over wat je leuk vindt aan je werk, je huidige baan, je huidige werkgever, dat ene project dat je er toen bij mocht doen. Dat zijn punten die je moet meenemen. Je bent niet voor niets op die plek terechtgekomen.

Die triggers hoeven trouwens helemaal niet bij je werk vandaan te komen. Misschien zoek je juist werk dat je zo min mogelijk tijd en inspanning kost, zodat je je spaarzame tijd en aandacht aan veel leukere dingen kunt besteden.

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.

Albert Einstein

En ik had het al genoemd in de aanleiding: het bezig zijn met je ontwikkeling moet je ook liggen. Je kan ‘go with the flow’. Wel zien waar de wind je brengt. Geen probleem. Als die flow jou past, wring je dan niet in een dwangbuis om koste wat het kost plannen te maken en te volgen. Hoe actief je bezig bent met je ontwikkeling is jouw keuze. Hoeveel tijd en aandacht je eraan besteedt, hoe vaak je je plannen update, of je dit boek leest, het is jouw leven. Kies je eigen pad, route of speelweide. En kies een bijbehorende aanpak. Je hebt keuze genoeg.[i] In de komende blogs ga ik je een aantal opties bieden.

In mijn trainingen gebruik ik het geluksmodel dat centraal staat in ‘En nu jij!’: het klavertjevier. Meer hierover lees je hier. Of bekijk deze korte video.

Groeten,

Frank

Deze post is onderdeel van hoofdstuk 0 van ‘En nu jij!’. Hier vind je meer informatie over het boek. Bestel het boek hier direct bij de uitgever, of bijvoorbeeld bij bij bol.com of managementboek. Of stuur me een berichtje, dan verstuur ik ‘m zelf aan je. Of ik kom ‘m brengen.


[i] In de categorie ‘Self-help’ biedt Amazon.com maar liefst 262.975 titels.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.