Over reageren, regeren en regisseren

Vorige week pleitte ik voor minder druk zijn. Gewoon door het niet te zijn. Niet meer zeggen dat je druk bent. Impulsen negeren. Maar dat was wel een beetje erg makkelijk gezegd. Want zelf als je na het lezen van die blog al vond dat je het er mee eens was, is het maar zeer de vraag of je er wat aan bent gaan doen.
En waarschijnlijk is dat niet het geval. Want zelfs met de beste intenties ga jij niet veranderen. Er zijn maar twee redenen om echt een verandering bij jezelf voor elkaar te krijgen: noodzaak of passie.
Een noodzaak kan allerlei achtergronden hebben. Een arts die tegen je zegt dat als je nu niet stopt met roken je binnen zes maanden je laatste adem uitblaast kan een goeie stimulans zijn om je gedrag te veranderen.
Passie komt vanuit jezelf. Als je ergens echt enthousiast voor bent, een intrinsieke motivatie hebt om er mee aan de slag te gaan, heb je een kans dat het je gaat lukken. Nu vind ik ‘passie’ altijd een beetje een vies woord. Omdat het iets te vaak gebruikt wordt. Maar goed, je begrijpt wat ik bedoel.
De verandering die je voor ogen hebt, in dit geval minder druk zijn, moet er wel een zijn die je verder brengt richting je doelen. Uitgangspunt is dat je weet wat je doelen zijn. Ik zal mijn pitch voor het volgen van mijn training of het lezen van mijn boek maar eens achterwege laten. Met een heldere set doelen en de overtuiging dat je die ook wil gaan behalen, dat deze bovendien randvoorwaardelijk zijn voor een gelukkig leven, creëer je zelfs een beetje noodzaak.
Maar dan? Hoe krijg je jezelf dan veranderd?

Door passie of noodzaak kom je in beweging. Wil je minder druk zijn, moet je vooral minder bewegen. Minder doen. Klinkt simpel, maar is natuurlijk helemaal niet makkelijk. Want je natuurlijk ingebakken gedrag is dat je altijd meteen reageert als rechtsonderin een envelopje verschijnt. En als iemand je uitnodigt voor een meeting dan ga je.
Maar reageren is geen regie. Reageren is je leven door anderen laten bepalen. Reageren is ‘gevolg’ zijn in plaats van ‘oorzaak’.
Niet voor niets is ‘wees proactief’ de eerste eigenschap (habit) in Covey’s ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap‘ (The seven habits of highly effective people).
Je inbox, je agenda, de verwachtingen van anderen, de loopbaanpaden, zij bepalen je leven niet. Jij bepaalt je leven.
Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat ze druk zijn? ‘Arme mensen’, denken we dan. En dat is zo. Niet omdat ze slachtoffer zijn, maar omdat ze zich als slachtoffer opstellen. Als gevolg van de situatie. Omdat ze zichzelf gevangen zetten in die situatie. Een gevangenis die ze zelf gebouwd hebben. En waarvan de sleutel gewoon in hun zak zit.
Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat ze Facebook maar onzin vinden? Dat er teveel onzin op voorbij komt? Wat een sukkels! Wie had ze verplicht om op Facebook te kijken? Of zo vaak per dag? Of om überhaupt een account te hebben?
Je kunt je onbewuste gedrag veranderen door bewust keer op keer iets anders te doen. Wanneer je herhaaldelijk je telefoon weer terug in je zak stopt wanneer je er onbewust naar greep toen je even niets te doen had, ga je je onbewuste leren dat die telefoon er ook best wel in kan blijven zitten. Zodat je uiteindelijk gewoon kunt genieten van een moment rust.
Als je je muis bewust uit de rechter onderhoek van je scherm beweegt als er een mailtje binnenkomt nadat die onbewust die kant op was bewogen, gaat je onbewuste er aan wennen dat dit niet je typische gedrag is. Als je bewust af en toe niet naar een meeting gaat ( en dat zal de eerste keer echt wel spannend voelen), ga je op een gegeven moment op de automatische piloot onzinnige meetings skippen.
‘Fake it till you become it’, zei Amy Cuddy in een TEDtalk. Je comfort zone stretchen net zo lang totdat de rol die je speelt je natuur wordt. Even juist niet authentiek handelen, om te worden wie je wil zijn.
Alleen maar in je comfort zone blijven hangen, de schuld bij anderen leggen, jezelf als slachtoffer neerzetten, en dan ook nog eens vinden dat je er allemaal niets aan kunt doen is een garantie voor het niet behalen van je doelen en een ongelukkig leven.
Laat je niet regeren door alleen te reageren. Pak de regie op je leven door jezelf te sturen. Experimenteer met je eigen gedrag en zie hoe je in kleine stappen verder komt.
Dan zul je zien dat je nooit meer zal zeggen dat je druk bent.
Groeten,
Frank
Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.