Je kunt het verleden niet veranderen. Net zoals je de toekomst niet kunt voorspellen. Nu is het enige moment waarin je iets kunt doen. Waarin je die stap kunt zetten. Een kleine verandering nu kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. Denk maar eens aan het moment dat je je huidige partner hebt ontmoet. Of je eigen ontstaan als product van dat ene zaadcelletje met dat ene eitje op dat specifieke moment.
Analyseer je huidige gedrag eens. Er komt een stimulus binnen waar je op reageert met de competenties die je bezit, op basis van je overtuigingen, je identiteit en je missie. Wat ligt er onder? Hoe is het opgebouwd? En hoe zou je willen reageren? Welke behoefte ligt daar onder? Welke overtuigingen kunnen je daar bij helpen? Het begint bij je eigen keuze om het anders te willen doen.
Voordat je volgas in actie komt moet je stil gaan zitten en bekijken waar je mee bezig bent. Een plan maken. Stephen Covey noemt dit de eerste schepping. Het is net als met het bouwen van een huis. Dan begin je ook niet als een gek met het op elkaar leggen van stenen. En zelfs daarvoor moet je eerst stenen hebben. En een plek om het huis te bouwen. Maar je moet ook weten wat voor huis je wil gaan bouwen en welke materialen je nodig hebt. Je zal een bouwtekening nodig hebben en waarschijnlijk ook mensen die je gaan helpen. Pas dan kan je met de werkelijke bouw beginnen: de tweede schepping.
Zo is het ook met je eigen gedragsverandering. Eerst een plan, dan de uitvoering.
Als je haast hebt, moet je gaan zitten – Confucius
Ik heb het dan niet over achterover leunen en relaxen. Stil zitten is hard werken. Actieve stilstand. Versnellen door te vertragen.
Groeten,
Frank
Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’.