Over het verdedigen van je zelfvertrouwen

BlogquoteVerdedigenZelfvertrouwen

Je bent zelf verantwoordelijk voor je zelfvertrouwen. Je kunt het zelf opbouwen. Dat betekent niet dat anderen en je omgeving geen invloed kunnen uitoefenen op je zelfvertrouwen. Je moet je zelfvertrouwen actief verdedigen. En daar geef ik je graag een paar tips voor.

Er gebeurt van alles dat er invloed op kan hebben. Jij kunt bepalen in hoeverre dat ook werkelijk het geval is. Jij bepaalt wat je doet met iemand die iets negatiefs over je zegt. Haal je je schouders op en denk je “Laat maar lullen”, of laat jezelf van slag brengen en accepteer je dat deze uitspraak een deuk in je zelfvertrouwen veroorzaakt? Je onderbewuste neemt alles voor waarheid aan, dus ook de uitspraak van iemand die zegt dat je iets niet kan of niet goed gedaan hebt. Daar moet je hard tegenin gaan. Maak van andermans oordeel geen waarheid. Kritiek hoort bij het leven. Sta altijd open voor kritiek van anderen, maar weet dat die kritiek een specifieke mening van iemand is. Die kan je afwijzen of accepteren. Jij bepaalt welke kritiek voor jou belangrijk is, en welke niet.
Mensen met een negatief zelfbeeld trekken nogal eens overhaaste conclusies. Dat ze blijkbaar niet zo leuk zijn, omdat ze pas op het laatste moment worden uitgenodigd voor een feestje. Bij gebrek aan bewijs voor of tegen die stelling, moet je de onzekerheid gewoon toelaten. Concludeer dat er geen specifieke verklaring is, of dat je gewoon moet wachten tot de ware betekenis naar boven komt.

Tegenover kritiek staan complimenten. “Goed gedaan!” “Ah joh, ik doe alleen mijn werk.” “Je ziet er goed uit!” “O, ik heb gewoon wat uit de kast getrokken.” Of de nog mooiere: “Het was in de aanbieding.” Iemand geeft een compliment om je beter te laten voelen. Neem het dus aan en bedank de gever. Wij, zeker Nederlanders, zeggen “geen dank” als we bedankt worden. Daarmee wuif je de dank weg. Je zou erover in discussie kunnen raken. “Nee, wel dank!” Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Doe dat ook met een bedankje niet. Als je wordt bedank voor je bijdrage, zeg dan ‘alsjeblieft’. Of: “Ik vond het leuk om te doen.” Dan neem je het bedankje ook echt aan. Dat is goed voor je trots en je zelfvertrouwen.

Bekijk jezelf met respect en gelijkwaardigheid, net zoals je dat met anderen doet. Een tekort aan zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je niet jezelf bent. Laat staan de beste versie van jezelf. Je gaat je anders voordoen. Een rol spelen. Je inhouden. Je op de vlakte houden. Dat is niet goed en bovendien erg vermoeiend.
Wees jezelf in een zo groot mogelijke arena. Zonder continu bezig te zijn met hoe anderen je zien. Het gaat erom wie je bent en wie je wil zijn. Weten wanneer je wel en niet voor jezelf wil opkomen, hoe je gezien wil worden. Rollen spelen en jezelf zijn. Experimenteren met nieuw gedrag en het koesteren van wie je bent. Authentiek zijn en jezelf stretchen buiten je comfort zone. En wie daar last van heeft of dat niet accepteert die heeft een probleem. Jij niet. Die heb je dan niet nodig, die wil je dan niet kennen. Dat zijn je vrienden niet. Jij bent er niet om de ander te dienen. En al helemaal niet om anderen over jouw rug te laten groeien. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen en het is ook niet assertief. Kom op voor jezelf en je eigen doelen en beweeg je in de richting die je op wil.
Mensen met wisselende hechte vrienden zijn gelukkiger dan mensen die al altijd dezelfde vriendengroep hebben. Dat kan ook bijna niet anders, want je verandert en de kans dat die hele groep precies in dezelfde richting even snel mee verandert is natuurlijk nul. Dus weg ermee en maak nieuwe vrienden.

Nu je weet wat zelfvertrouwen is, hoe je het kunt opbouwen en hoe je het kunt verdedigen, vertel ik je volgende week hoe je kunt gebruiken in zoveel mogelijk situaties.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.