Deze post is ook te beluisteren via iTunes of SoundCloud. Voor als je liever achterover wil leunen terwijl ik ‘m je voorlees.
De vraag die mij al jaren bezig houdt is ‘waarom doen we toch zo raar?’ Elke dag kijk ik om me heen en ben ik gefascineerd door wat we allemaal doen. En niet doen. Mensen werken elkaar tegen, maken ruzie, benadelen elkaar, maken slechte keuzes, of geen keuzes. We (ik hoor daar natuurlijk ook bij, ik zie het niet alleen om me heen, maar ook in de spiegel) zijn bang, we denken gelijk te hebben, we houden onszelf voor de gek, we zijn voorzichtig, we laten ons sturen door allerlei onbewuste processen, we houden ons vast aan patronen en doen wat we gisteren deden, we vinden onszelf heel bijzonder (anders dan anderen) en veel zieliger dan anderen en denken de toekomst te kunnen voorspellen.
Waarom doen we niet wat ons gelukkig maakt? Waarom doen we niet gewoon wat we willen doen? En wat willen we eigenlijk?
We willen keuzes maken op basis van wat goed voelt, met ons hart. Maar ons hart is een spier die bloed rondpompt, dat kan helemaal niet denken. Je hebt durf nodig. Maar die komt niet uit je hart. ‘De waarheid bestaat niet‘ roep ik vaak. Zeker als je meerdere mensen bij elkaar zet zijn er al snel meerdere waarheden, meerdere perspectieven op hetzelfde.
Wel kan je op zoek gaan de werkelijkheid. Kan je je best doen om dichterbij te komen bij weten wat je voelt. En of dat wel klopt. Je hart klopt altijd (anders kan je ook niet meer denken), je denken klopt niet altijd. En je gevoel is een product van je denken. Niet je bewuste denken, maar je onbewuste denken. Met je bewuste denken kan je je onbewuste denken beïnvloeden en daarmee dus je gevoel, maar dat kan alleen indirect.
Je gevoel is een product van je eerdere ervaringen en kennis. Het is een soort programmacode, die razendsnel verwerkt wordt door de supercomputer tussen je oren. Ondanks de fenomenale rekenkracht van je brein is het product van al dat prachtige werk lang niet altijd prachtig. Garbage in betekent garbage out. Als je vaak gekwetst bent ga je een volgende relatie heel voorzichtig in. Veel voorzichtiger dan je theoretische eeneiige tweelingzus of -broer die die ervaring niet heeft (overigens speelt je DNA ook een belangrijke rol in het maken van keuzes).
Een van mijn bandmaatjes schreef een mooie column over artiesten met gekke pakjes. Naarmate de tijd verstrijkt gaat hij muziek van artiesten uit vervlogen tijden die destijds gekleed waren in extravagante outfits steeds meer waarderen. Terwijl, hij vindt die pakjes allemaal maar afleiden.
“Als je zoveel opsmuk nodig hebt, moet er aan de inhoud wel iets ontbreken.”, schrijft hij. Die overtuiging maakte dat hij de muziek niet kon waarderen. Muziek van artiesten in gekke pakjes is slechte muziek, had hij zichzelf wijsgemaakt. Jarenlang heeft hij de muziek links laten liggen, want het zou slechte muziek zijn. En hij vond het waarschijnlijk ook werkelijk slechte muziek. De associatie van de gekke pakjes kleurde zijn mening zo sterk dat hij de muziek werkelijk ervoer als slecht.
Denk na over waarom je iets denkt of voelt. Stel het ter discussie. Wat maakt dat je voelt wat je voelt? Welke feiten liggen er voor je? Is je gevoel dan wel terecht? En kom je er niet uit, experimenteer dan met kleine stapjes. Doe dat bewust, kijk bij elk stapje wat het met je doet en stel jezelf ook dan de vraag of het ergens op slaat dat je dat voelt.
Je gevoel is ook maar een gedachte. Wees eerlijk naar de ander, maar ook naar jezelf. Ga op zoek naar de werkelijkheid en blijf niet hangen in jouw versie van de waarheid. Laat je niet tegenhouden door verzinsels. Stel je eigen gedachten ter discussie, wil je dit wel denken? Sluit het aan bij je missie, je bestaansrecht?
Zet een stap naar voren als dat is waar je heen wil. Toon lef en hou vol.
En om met wat cheesy tegeltjesteksten af te sluiten: het leven is te kort om in je comfort zone te blijven hangen en je te laten leiden door wat je eerder hebt meegemaakt. Het verleden geeft geen enkele garantie voor de toekomst. Onderzoek, experimenteer, leer en maak nieuwe ervaringen. Dan zal je zien dat je zomaar eens je eigen tegendeel kan bewijzen.
Ik ga dat ook doen.
Groeten,
Frank
Alle linkjes in deze post, uitgezonderd die naar de column van Chris, verwijzen naar blogs die onderdeel uitmaken van mijn boek ‘En nu echt!‘. Deze post is dan ook een aardige samenvatting van dat boek. Het hele boek lezen? Klik hier om te bestellen of kijk in een webshop bij jou in de buurt.
Geen blog meer missen? Schrijf je in voor de blogalert!