Elke week publiceer ik een nieuwe paragraaf uit ‘En nu jij!’, mijn eerste boek dat ging over persoonlijk leiderschap. Deze week het laatste deel van het laatste hoofdstuk.
“Ja, die heeft echt een goede baan! Hij heeft het echt gemaakt!” Waarom wordt dat alleen maar gezegd over mensen die veel geld verdienen? Over directeuren, ondernemers? Is dat dan dus een goede baan? Heb je het gemaakt als je macht hebt? Is rijkdom synoniem voor succes?
Ik ken mensen in het onderwijs en de zorg die fors minder verdienen dan ik, maar die echt een goede baan hebben. Zij halen voldoening uit wat zij hun leerlingen of patiënten brengen.
Wanneer ben je dan rijk? Ben je rijk als je veel geld hebt? Groot huis, dikke auto, nog een auto, dat werk? Als je heel veel geld hebt, baal je dat je je helikopter niet kunt parkeren bij je favoriete sterrenrestaurant. Of dat je toch misschien liever een blauwe Ferrari had gehad. Of een blauwe én een gele.
Het wordt vaak aangenomen dat economische vooruitgang tot een evenredige toename in geluk leidt, maar de wetenschap laat zien[i] dat de relatie hiertussen veel gecompliceerder is. Onderzoek toont aan dat een promotie of salarisverhoging een emotionele boost geeft voor een korte tijd, maar zelfs het winnen van de loterij lijkt geen permanente verandering in de algehele tevredenheid met het leven teweeg te brengen. Deze tegenstelling wordt de Easterlin paradox genoemd, naar het onderzoek dat Richard Easterlin van de University of Southern California deed. “In landen zoals Chili, China en Zuid-Korea is het gemiddelde inkomen per bewoner in minder dan twintig jaar verdubbeld, maar research heeft aangetoond dat in die landen de tevredenheid van de bevolking zelfs een lichte daling heeft gekend,” aldus Easterlin.[ii]
De basis van mijn model voor gelukkig werken is een steeltje met een euroteken erop. Geld. Als je het voor elkaar krijgt precies te doen wat aan jouw klavertje vier voldoet, maar je verdient er geen geld mee, zit je toch niet goed.
Maar echt rijk word je als je de vrijheid hebt je leven zo in te richten zoals je dat zelf wil. Als je juist dat kunt doen waar je jouw kracht en jouw plezier kunt combineren. Als je nooit druk bent en je nooit na hoeft te denken over een balans tussen werk en privé.
Dan heb je een goede baan. Dan heb je het gemaakt.
Pa, ik verzamel geen geld. Ik verzamel mooie momenten.
Herman Brood
Personage Michelle tegen hoofdpersoon Cuno in ‘De Geluksprofessor’:[iii] “De toekomst wordt met het heden gekocht. Mensen die heel veel geld hebben, hebben nooit ergens tijd voor. Ze beseffen niet dat ze in ruil voor de jacht naar nóg meer geld hun vrijheid inleveren. Ik kan het me niet permitteren veel tijd te verspillen om geld te verdienen.”
Dat was ‘m. De afgelopen maanden deelde ik elke week een niet eerder gepubliceerde paragraaf uit mijn debuutboek. Tussen al die paragrafen in het boek staan ook allemaal blogs die ik eerder schreef en hier al publiceerde in de afgelopen tien jaar.
Volgende week deel ik de epiloog nog met je. Dan heb ik alles met je gedeeld wat ik ooit geschreven heb en wordt het weer tijd voor nieuw materiaal. Of dat geschreven of gesproken is, dat weet ik nog niet.
Wil je mijn blogs direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor mijn update.
Wil je alles gebundeld teruglezen op papier? Het boek is te bestellen in mijn shop, net als mijn andere twee boeken. ‘En nu jij!’ is er ook als ebook. Nog mooier is het natuurlijk om in actie te komen en je in te schrijven voor een webinar of training, of aan de slag te gaan met mijn online ontwikkelprogramma ‘En nu Online!‘
Groeten,
Frank
En nu jij! – het boek
Een praktische leidraad om met jezelf aan de slag te gaan. Omdat ik je gun meer lol te hebben deel ik dit met je. Een stappenplan volledig gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen, onderbouwd met inzichten en theorie uit de wetenschap.
[i] ‘Income Inequality Explains Why Economic Growth Does Not Always Translate to an Increase in Happiness’ Oishi, S., & Kesebir, S. (2015), Psychological Science, 2015
[ii] ‘Over Long Haul, Money Doesn’t Buy Happiness: “Easterlin Paradox” Revisited’, University of Southern California press release, 13 december 2010
[iii] ‘De Geluksprofessor’, Patrick van Hees, ISBN 9789491162015